‘MIJN MELK VERDWIJNT NIET MEER IN DE ANONIEME PLAS’

‘Voorheen moest ik altijd zorgen voor voldoende melk in de tank, omdat de melk niet eerder opgehaald zou worden. Eigenlijk verkocht ik hiermee ook mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. En dat wilde ik niet langer!

In het oude systeem was de melk van mijn koeien net zoveel waard als die van iedere andere biologisch werkende boer. Met ‘Mijn Melk’ is dit anders. Mijn Melk verdwijnt niet meer in de anonieme plas. Nu kan ik me onderscheiden, ik kan mijn verhaal kwijt én word ervoor beloond.

Hoe ik mijn verantwoordelijkheid neem? Door natuurlijk goed te zorgen voor mijn koeien en de natuur. Ik ga daar met veel plezier nét iets verder in. Zo heb ik een wandelpad over mijn land aangelegd, werk ik samen met scholen en neem ik deel aan een stichting die de biodiversiteit ondersteunt.’

Over de melk

Lekkere biologische zuivel

Puur natuur

Boer Guus gelooft in de kracht van de natuur en heeft er daarom voor gekozen om biologisch te boeren. ‘We gebruiken geen kunstmest of gif. Op de boerderij is er veel aandacht besteed aan een natuurlijke weide – met kruidenrijk gras, bloemenranden en bomen. Als de koeien grazen op een weide als deze, proef je dat terug in de melk.’

Lekker vers

De volautomatische melkrobot geeft de dames de vrijheid om zelf te bepalen wanneer ze gemolken worden. Daarna wordt de melk direct in de minimelkfabriek gepasteuriseerd en vaak al binnen een half uur verpakt. Kijk op je fles voor de datum waarop jouw melk verkregen is en proef het verschil met ‘gewone’ melk.

De Dames

Met een karakter

Boer Guus heeft een diverse club met dames op zijn boerderij rondlopen. In totaal heeft hij ruim 100 koeien van 4 verschillende rassen. Om ze goed uit elkaar te halen hebben ze allen een eigen familienaam gekregen. Zo kennen we: Atje, Auckje, Kitty, Moevchen & Cootje. Een mooi inclusieve club dames, met ieder een eigen karakter!

Op De Dobbelhoeve wordt ervoor gezorgd dat de dames niets tekortkomen. Ze krijgen het beste eten en drinken. Ze mogen buiten zijn, liggen of lummelen. Ze worden gemolken door een melkrobot die dag en nacht beschikbaar is. Ze kiezen daardoor ook zelf wanneer ze naar binnenlopen om melk te geven. In ruil daarvoor geven de dames heerlijke melk terug.

Ontmoet

De Koefamilies

Atje

Atje is een echte sfeermaker. De familie bestaat uit slechts zeven koeien, maar toch zijn ze behoorlijk aanwezig in de stal. De oudste Atje is nu acht jaar. Atje heeft voornamelijk Holstein-Friesian-bloedlijnen.

Aukje

De eerste Aukje kwam in de jaren ’50 op de boerderij. Dat maakt het de oudste koeienfamilie op De Dobbelhoeve. Volgzaam, lief en soms een beetje cynisch. Zo omschrijft Boer Guus deze dames. Ze geven veel melk, soms wel vijftig liter per dag – met veel vet en eiwit. Lekker voedzaam!

Kitty

Op de boerderij staan de Kitty’s bekend als afwachtend en een beetje onrustig. Ze zijn als eerste uit de buurt als er iets onverwachts gebeurt. Qua uiterlijk zou je niet altijd zeggen dat de Kitty’s familie zijn. Sommige dames hebben een rood-witte vacht, anderen juist weer een zwart-witte vacht. En dan zijn er ook nog Kitty’s die helemaal zwart zijn, met een rode gloed. Herken jij ze?

Moevchen

De familie Moevchen is een vreemde eend – of eigenlijk koe – in de bijt. Nuchter, eigenzinnig, maar ook goudeerlijk. Als een Moevchen iets in haar kop haalt, dan gaat ze ervoor. Ook als ze daarvoor andere koeien opzij moet duwen… Ze staat altijd vooraan. Eén lid van de familie geeft de meeste melk van alle koeien op de boerderij. Tot wel 12.000 liter per jaar. Andere Moevchens geven weer veel minder melk. Er valt geen peil op te trekken.

Cootje

De familie Cootje bestaat uit sterke koeien. Niets is hen te dol. Ze gaan er graag op uit om te ontdekken of het gras bij de buren groener is. Ze hebben een robuust uiterlijk, maar zien er niet allemaal hetzelfde uit. Sommige Cootjes hebben een witte kop, net zoals hun Fleckvieh-vader.

Mijn melk boerderij

De Dobbelhoeve