Boer Kees uit Twente is 3e Mijn Melk-maker!

Deze week introduceert boer Kees Schutte verse melk, rechtstreeks van de boerderij – voor de echte melkliefhebber. De verse, rijke en smaakvolle ‘Zuivel van boer Kees’ gaat binnen 24 uur van de koe naar het schap van winkels en horecagelegenheden in Twente. Op zijn erf – Erve Holtwick in Agelo – staat namelijk een minimelkfabriek waarin de melk direct na het melken verwerkt en gebotteld wordt. Er is dus geen vermenging met de melk van andere boerderijen of tussenkomst van een grote zuivelfabriek.

Boer Kees2.jpg

Rechtstreeks van de boerderij

Vanaf deze week is Zuivel van boer Kees, herkenbaar aan het blauwe etiket met bloemrijke achtergrond, verkrijgbaar in Twente. De boodschap – lokale melk, rechtstreeks van de boerderij – wordt goed ontvangen. Kees Schutte licht toe: “Consumenten kiezen steeds vaker voor kleine merken en natuurlijke onbewerkte producten uit de buurt. Zuivel van boer Kees is direct, eerlijk en puur. Dit concept sluit dan ook goed aan op de wensen van consumenten en retailers.”

Optimale leefomstandigheden

De mooie, sterke Jersey-koeien van boer Kees bepalen zelf waar ze gaan en staan, buiten of binnen. Buiten kan er gegraasd worden in het kruidenrijke grasland dat is omheind door struiken en kleurige bloemenranden. Kees: “Een prachtig landschap dat niet alleen ruimte biedt aan de koeien, maar ook aan vogels, vlinders, bijen en vele andere insecten. De koeien bepalen zelf, door middel van een melkrobot, wanneer ze gemolken worden. Deze optimale leefomstandigheden voor de koe zorgen voor lekker romige melk.”

Geen vermenging met andere melk

De melk van de Jersey-koeien van boer Kees wordt niet vermengd met melk van andere boerderijen en gaat dus niet naar een grote zuivelfabriek. Boer Kees vertelt: “We voegen ook niets toe aan de melk. De melk wordt alleen deels afgeroomd naar een gewenst vetgehalte, zodat de unieke, pure, romige smaak behouden blijft. De heerlijke Jersey-melk – van nature rijker aan voedingsstoffen en voller van smaak – is daardoor nog verser en lekkerder.”

Boer Kees-scholtenlindefotografie-83.jpg

Mijn Melk

Zuivel van boer Kees maakt deel uit van het initiatief Mijn Melk. Mijn Melk is een platform voor boeren die hart hebben voor koe, natuur en mens. De boeren die aangesloten zijn bij Mijn Melk – de “Mijn Melk-makers” – verwerken de melk zelf. De rijke, pure en volle smaak van de melk kan per week en per boerderij verschillen; de genen van de koe, het seizoen en de voeding van de dames bepalen de smaak. De verwerking van de melk vindt plaats met behulp van de Lely Orbiter. Deze geavanceerde minimelkfabriek op het erf – gemaakt door Lely, fabrikant van automatisering in de veehouderij – is direct gekoppeld aan een (of meerdere) melkrobots, de Lely Astronaut, die het voor de koeien mogelijk maakt om zelf te beslissen wanneer ze gemolken worden.

Over boer Kees

Boer Kees uit Agelo is een natuurinclusieve boer. Hij heeft dus extra oog voor de natuur en haar biodiversiteit. De kruidenrijke graslanden rondom de familieboerderij worden afgewisseld door bloemenranden, bossen, houtwallen, poelen en stukjes heide. Boer Kees wil dit prachtige Twentse landschap graag behouden en herstellen. Want als de natuur zijn gang kan gaan, komt het de smaak ten goede!

Boer Kees-scholtenlindefotografie-24.jpg