Veelgestelde vragen

+

Boer Guus zorgt dat de koeien niets tekortkomen. Ze krijgen het beste eten en drinken. Ze mogen buiten zijn, liggen of lummelen. En in ruil daarvoor geven de dames veel melk terug. Niet iedere koe geeft trouwens evenveel melk. Het type koe, leeftijd en het genetische pakket speelt hierin een belangrijke rol.

+

Op dit moment kun je de melk kopen van vier koeienfamilies; Cootje, Kitty, Aukje en Moevchen. Op boerderij De Dobbelhoeve staat een mini melkfabriek die ervoor zorgt dat niet alle melk bij elkaar komt. De vier families hebben hun eigen tank waardoor je in de supermarkt de melk kan kopen van jouw favoriete koe.

+

Met oog op het milieu is er specifiek gekozen voor gerecyclede petflessen. Onderzoek toont aan dat deze het beste te hergebruiken zijn en daarmee dus een zeer lage milieu-impact hebben.

+

Water. Veel water! Op warme dagen soms wel meer dan 100 liter. Het water dat door de koeien wordt gedronken, gebruikt boer Guus twee keer. Allereerst om de melk te koelen die van de koe komt. En vervolgens drinken de koeien dit water weer op.

+

De melk is ongeveer 37 graden als het uit de koe komt. Dat wordt teruggebracht naar 4 graden om de melk goed te bewaren en gezond te kunnen verwerken.

+

Dit bepalen ze helemaal zelf. De koeien op De Dobbelhoeve mogen gaan en staan waar ze willen. Dat noemen we ‘vrij koeverkeer’. Ze worden gemolken door een robot en kiezen zelf wanneer ze langsgaan. Gemiddeld wel 2 tot 3 keer per dag.

+

Op boerderij De Dobbelhoeve bestaan melkfamilies uit 5 tot 15 koeien. De samenstelling wisselt om de zoveel tijd. Er komen dochters bij die oud genoeg zijn om melk te geven maar er gaan ook koeien uit de melkfamilie omdat ze te oud worden. En wist je dat koeien ook verlof krijgen als ze drachtig zijn? Nou, dat dus.

+

In tegenstelling tot mensen hebben koeien niet een hele nacht slaap nodig. Echt slapen doen ze zelfs maar heel kort. Ongeveer een half uurtje. Maar ze rusten wel veel, liggen lekker in de wei of staan in de stal te herkauwen.

+

Op boerderij De Dobbelhoeve in Udenhout. Daar wonen ze samen met een kat, een hond en de pasgeboren kalfjes. Alle dieren worden goed verzorgd door boer Guus.

+

De namen van sommige koeienfamilies gaan al generaties terug. Maar nieuwe koeiennamen worden verzonnen door boer Guus. En soms wordt er een koe gekocht die haar naam houdt. Zoals Moevchen bijvoorbeeld.

+

Onze melk wordt bij bijna elke Albert Heijn in Nederland verkocht. Omdat het een natuurproduct is en we niet kunnen voorspellen hoeveel melk onze koeien geven kan het voorkomen dat het uitverkocht is.

+

De gemiddelde leeftijd is 6 jaar. Maar op boerderij De Dobbelhoeve lopen er ook 10-jarige koeien rond.

+

Op De Dobbelhoeve is er een mini melkfabriek gemaakt waar de melk gepasteuriseerd wordt volgens het principe van Louis Pasteur. Dat betekent dat de melk kort verhit wordt tot ruim 72 graden waarmee de bacteriën gedood worden die we niet in de melk willen hebben.

+

Jazeker, de melk is altijd gepasteuriseerd als het de boerderij verlaat. We voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen op dit vlak en worden gecontroleerd door Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel.