Nieuws

Vierde Nederlandse melkveehouderij sluit zich aan bij Mijn Melk

Boer Reijer uit Hippolytushoef wordt zelfstandig ondernemer dankzij mini-zuivelfabriek op zijn eigen erf

Mijn Melk Boer Reijer -Campagne (104) 0014_lowres.jpg

Familieboerderij Rotgans in Hippolytushoef heeft zich aangesloten bij Mijn Melk. Daarmee is het de vierde boerderij in Nederland die volgens dit vernieuwende concept zelfstandig zuivelproducten gaat produceren en direct van de boerderij aan de supermarkt gaat leveren, zonder omwegen en tussenstop bij een grote melkfabriek. De melk van familieboerderij Rotgans gaat binnen 24 uur van koe tot fles en wordt op het erf verwerkt en gebotteld in de geavanceerde mini-zuivelfabriek. Op nog geen 10 meter afstand van waar de koeien staan te grazen. Op die manier krijgt de consument een uniek en extra vers product waar Reijer met trots zijn naam aan verbindt.

Familieboerderij Rotgans is gelegen op het voormalig Waddeneiland Wieringen in Noord-Holland. Hier maakt boer Reijer zijn ambachtelijke Wieringerweide-zuivel, die dankzij de kleigrond en zilte lucht een uniek smaakprofiel heeft. Reijer gelooft in een nieuwe manier van boeren: “We maken een bijzonder product en zochten al langer naar een manier om meer te doen met onze melk en verder te groeien. Vroeger ging je dan meer koeien houden en koos je voor een grotere stal, maar tegenwoordig liggen de kansen in verbreding en innovatie in plaats van uitbreiding. Door de melk direct op het erf te verwerken en te verpakken, proef je de unieke smaak. Die kan bijvoorbeeld zelfs verschillen per seizoen. "Zo wordt vers, weer écht vers" vertelt Reijer.

Innovatief familiebedrijf

Er wordt al sinds 1935 door de familie Rotgans geboerd. Reijer is de vierde generatie die op de boerderij aan de slag gaat. Tot op de dag van vandaag werkt ook opa Reijer (78 jaar) nog mee in het bedrijf. Op de boerderij lopen 155 Holstein Friesian koeien die zelf bepalen of ze binnen of buiten zijn én wanneer ze gemolken willen worden door één van de drie melkrobots. De dieren zijn minimaal 120 dagen per jaar, zes uur per dag buiten.
Boer Reijer

Vierde Mijn Melk-maker sinds 2018

Mijn Melk laat sinds 2018 zien dat er een alternatief is voor de zuivelindustrie waarmee de boer meer waarde uit zijn melk kan halen en waarmee tegelijkertijd de weg naar de consument wordt verkort. Inmiddels is Mijn Melk bij meer dan 600 winkels in Nederland verkrijgbaar, waaronder bij Albert Heijn, Picnic en lokaal bij Gorillas. Naast boer Reijer zijn er nog drie Mijn Melk-makers die hun zuivel volgens het unieke concept zelfstandig produceren en direct aan supermarkten leveren. Ook boer Guus van de Dobbelhoeve uit Udenhout, de familie Oostam uit Bodegraven en boer Kees uit Twente hebben een mini-zuivelfabriek op het erf waarmee ze hun eigen zuivel tot unieke producten verwerken.

Mijn Melk Boer Reijer -Campagne (06) 0267_lowres.jpg