Verse melk
Zo van boer Reijer
Welkom op Wieringen, het noordelijkste puntje van Noord-Holland. Hier aan de Stoeërdijk 2A in Hippolytushoef woont boer Reijer (22) samen met zijn ouders Jan en Annelies, 155 koeien, zo’n 80 jongvee, 20 schapen en de katten Mies, Fred en Flip. Een echt familiebedrijf, waar opa Reijer op 80-jarige leeftijd nog elke dag meehelpt om de koeien te verzorgen.
“Van grasspriet tot in de fles: ik weet alles van mijn melk.”
Op de voorkant van de fles staat boer Reijer met koe 83, en dat is niet voor niets. “Ik vind haar geweldig leuk. Ze weet heel goed wat ze wil, en wat niet. Ze vindt het bijvoorbeeld heerlijk als ik haar aai. Haar dochter en kleindochter zijn precies zo; die pik ik er gelijk uit.”
Mijn producten
Melk
Voor elke koe
Een waterbed
Je ziet gelijk dat Reijer niet meer met hand en krukje de koeien melkt. Veel processen gaan helemaal geautomatiseerd. En dat klinkt misschien niet zo romantisch, maar is een stuk beter voor de boer én koe. “Door het voersysteem is er altijd wat te eten voor de koeien en dankzij de melkrobot kunnen ze gemolken worden wanneer ze willen. In elke box zit ook een waterbed om op te rusten. Zo kunnen de dames lekker luieren, zonder drukpunten.”
Te gast
Bij de koeien
“Vroeger werden de koeien 2 keer per dag de melkstal in gejaagd. Het waren dan echt ‘jaagkoeien’. Door de melkrobot kiezen ze nu zelf wanneer ze gemolken worden, dag en nacht. Dat heeft de koeien ontzettend rustig gemaakt. Ik merk dat ze de stal zien als hun terrein. Als boer ben ik te gast bij mijn koeien, en niet meer andersom. Ze gaan geen centimeter voor me aan de kant – dat vind ik mooi. En wat goed is voor de koe, is goed voor de smaak. Daar geloof ik heilig in.”
Van eerste grassprietje
TOT LAATSTE DRUPPEL
Dat Reijer meedoet met Mijn Melk komt eigenlijk door zijn scriptie. Hij onderzocht hoe hij de boerderij rendabeler en gezonder kon maken en kwam Mijn Melk op het spoor. “Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt en ik kan ze dat laten zien. Van het eerste grassprietje dat hier uit de grond komt tot de laatste druppel melk in de fles. Maar als de melk in de anonieme tanks van de grote zuivelbedrijven gaat, heb ik er geen grip meer op. Daarom heb ik nu een eigen mini-zuivelfabriek op het erf. Zo kan ik weer echt boer zijn en mijn verhaal vertellen.”
Met mijn melk
Is niet gerommeld
Alle melk in de supermarkt lijkt op elkaar, vindt Reijer. “Die melk wordt flink bewerkt en gestandaardiseerd, en daarmee gaat veel smaak verloren. ‘Het witte water’ wordt het wel genoemd. Met mijn melk is niet gerommeld. Het wordt verhit, gaat in de fles en daarna gelijk door naar de winkel. Echt vers dus. Je kunt dat zeker proeven. Net als dat je ook het verschil proeft tussen verse groente of groente uit een potje. Dat is precies zo bij melk.”