Verse melk

Zo van boer Reijer

Verse melk direct van familieboerderij Rotgans in Hippolytushoef. De boerderij is gelegen op het voormalig Waddeneiland Wieringen. Hier maakt boer Reijer heerlijke en ambachtelijke Wieringerweide-zuivel. Reijer is de vierde generatie van de familie Rotgans die op de boerderij werkt. Voor hem is innoveren de sleutel tot een toekomstbestendig bedrijf. Reijer Rotgans: “We zochten al langer naar een manier om meer uit ons bedrijf en uit onze melk te halen. Boer zijn is meer dan alleen koeien melken. Je moet ondernemend zijn. Er liggen veel meer kansen in de sector. Groei zit tegenwoordig niet meer in uitbreiding, maar vooral in verbreding van de activiteiten.”


“Innovatie is de sleutel tot een toekomstbestendig bedrijf. De groei zit hem niet in uitbreiding, maar verbreding.”

“Reijer gelooft in een nieuw soort boeren en wil graag innoveren; door de melk direct op het erf te verwerken en verpakken proef je weer de unieke smaak per boerderij. Zo wordt vers, weer écht vers. De melk gaat altijd binnen 24 uur in de fles en direct van de boerderij naar de winkel. Heerlijk verse melk met karakter!

Herkomst

Vroeg geleerd is oud gedaan

Reijer is opgegroeid op de boerderij in Hippolytushoef. Sinds 1935 wordt er bij de familie Rotgans al geboerd. Het is een echt familiebedrijf. Ze hebben altijd alles zelf gedaan en tot op de dag van vandaag werkt ook opa Reijer (78 jaar) nog mee op de boerderij. “Mijn opa is destijds begonnen met 5 koeien, nu hebben we 155 koeien op de boerderij rondlopen.” Van kinds af aan was Reijer al in de stal te vinden. Vanaf zijn 14e wist hij dat hij boer wilde worden. “Ik voelde me nergens zo thuis als op de boerderij en in de sector”. Hij heeft zich daarom ook laten opleiden als specialist in de melkveehouderij.

Natuurlijk

Duurzame veehouderij

Reijer heeft een passie voor het verzorgen van zijn koeien en doet er alles aan om het bedrijf te blijven optimaliseren. “We zoeken steeds weer naar nieuwe manieren om te kijken hoe we het bedrijf beter te laten draaien.” In 2014 is er daarom een hele nieuwe stal gebouwd, die naast een betere leefomgeving voor de koeien ook zorgt voor een lagere milieubelasting.

Door de toepassing van flappen zorgt een emissiearme vloer voor de beperking van luchtuitwisseling tussen de stal en de mestkelder. Hierdoor komt er minder stikstof vrij. De toepassing verlaagt het aantal kilogram stikstof per koe met 28% (van 12kg per koe naar 8,6kg per koe). Dit resulteert in een schonere buitenlucht. Daarbij is de mest die overblijft ook van hogere kwaliteit: het bevat meer voedingstoffen voor het land.

Blije koeien

Een aangenaam verblijf

Voor de dames wordt goed gezorgd. Zo mogen de koeien altijd gaan en staan waar ze maar willen. De koeien staan minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur per dag buiten. De koeien bepalen zelf of ze binnen of buiten zijn én wanneer ze worden gemolken. Binnen in de stal hebben de dames allemaal een eigen waterbed tot hun beschikking. De bedden leveren extra comfort, doordat er geen drukpunten zijn en het lichaamsgewicht van de koe gelijkmatig verdeeld wordt. De vloeren zijn gemaakt van rubber, om zo de klauwen zoveel mogelijk te ontlasten. Ook aan het klimaat in de stal is gedacht. De stal reguleert de temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid en het licht. Alles om het voor de dames zo aangenaam mogelijk te maken.

Écht vers

Zo van de boerderij

Reijer is trots op zijn unieke product: “De smaak van echt verse melk direct van de koe is echt anders. Het is rijker van smaak, verser en niet gestandaardiseerd. De melk is volledig afkomstig van onze eigen boerderij en wordt niet gemengd met melk van andere boeren. Daarnaast weet je dat bij mijn melk er goed voor de koeien wordt gezorgd en we een stapje extra zetten voor de natuur. Dat doet de smaak ook goed!

Vind een winkel in jouw buurt

Mijn Melk boerderij

Boer Reijer