Verse melk

zo van boerin Yvonne

Yvonne en Jorden Oostdam wonen samen met hun kinderen op de boerderij in Bodegraven, midden in het Groene Hart van de Randstad. Yvonne leidt de boerderij, maar het is echt een familiebedrijf. Jorden, Yvonne’s man, en hun kinderen werken met plezier mee als werk en school het toelaten. Oudste zoon Niels staat al in de startblokken om het bedrijf over te nemen en pakt de dagelijkse leiding op zich in de geavanceerde mini-zuivelfabriek. Ook jongste zoon Erwin helpt naast zijn studie een nodig handje mee op de boerderij.

'We willen mensen graag laten zien wat we doen op de boerderij en vertellen hoe onze melk geproduceerd wordt.'

De familie Oostdam ontvangt vaak mensen op de boerderij. Zij vertellen anderen graag over hun manier van boeren, hun waarden en liefde voor hun koeien. “We willen mensen laten zien wat we doen op de boerderij en vertellen graag hoe onze melk geproduceerd wordt.”

Vroeger kwamen mensen vaker op een boerderij dan nu. Er was altijd wel iemand in je familie-, vrienden- of kennissenkring die op een boerderij woonde en werkte en men haalde zelf op de boerderij de dagverse melk. Tegenwoordig lijkt de connectie tussen boer en burger langzaam te verdwijnen. Hierdoor weten veel mensen niet waar hun eten vandaan komt en welke stappen het product heeft afgelegd om in de supermarkt te komen. De missie van de familie Oostdam is om hier verandering in te brengen. Voor de familie Oostdam was het daarom een logische stap om zich aan te sluiten bij Mijn Melk en zo verse melk te leveren direct van de boerderij. “Doordat we de melk zelf verwerken – van koe tot fles – weten we precies waar de melk naartoe gaat. Zo halen we onze melk uit de anonimiteit en kunnen we ons verhaal weer vertellen.”

Het familie motto

Lang leve de koe

De familie heeft hart voor de 130 koeien die op de boerderij leven. “Ons motto is ‘lang leve de koe’. We worden blij van gezonde koeien, met een goede melkproductie én een lang leven. Als de koe het goed heeft is het voor jezelf ook plezieriger. Wij vinden het belangrijk dat je als boer ook plezier hebt in je werk.”

Zo’n 30% van de koeien is ouder dan zeven jaar. Dit is ouder dan de gemiddelde koe in Nederland. Een melkrobot stelt de familie in staat extra aandacht te geven aan de dames. De robot doet het werk, terwijl Yvonne meer tijd heeft om de individuele koe te monitoren. “Door de komst van de melkrobot heb ik meer tijd om vaker tussen de koeien te lopen en te kijken hoe het met ze gaat.”

Natuurlijk ritme

Vrijkoeverkeer

Naast een natuurlijk dag- en nachtritme hebben de koeien ook hun eigen ritme in wanneer ze graag eten, herkauwen, drinken en gemolken willen worden. De koeien bepalen daarom zelf wanneer ze gemolken worden. Hierdoor is er geen stress bij de waterbak of met het naar buiten gaan. De koeien zijn hierdoor rustig en een relaxte koe is goed voor de melkproductie en de smaak van de melk.

Als het weer het toelaat, mogen de koeien naar buiten. Dit is minimaal 120 dagen per jaar, 8 uur per dag. De familie Oostdam controleert dit niet, de koe mag zelf weten of ze naar buiten gaan of liever binnen blijven. Overdag staat het hek naar het weiland voor ze open. “Het is goed en belangrijk dat weidegang wordt gestimuleerd, maar evengoed brengen koeien veel tijd in de stal door. Zorgen voor mooie en gezonde koeien is meer dan een minimaal aantal uren in een weiland staan.”, legt boerin Yvonne uit.

Goed vertoeven

De serrestal

De koeien staan in een ruime en lichte serrestal met allerlei voorzieningen, waaronder diepstrooiselboxen voor extra comfort. Hierdoor hebben de koeien meer grip om op te staan, glijden ze niet uit en verwonden ze zichzelf niet. Door het organisch materiaal heeft er zich echt een bed gevormd. Perfect om heerlijk uit te rusten!

Ook de temperatuur en het licht wordt gereguleerd. De optimale temperatuur voor koeien is tussen de 10 en de 15 graden. Op het moment dat de temperatuur boven de 20 graden komt krijgt een koe hittestress. In de serrestal zijn daarom luchtventilatoren aangebracht die zorgen voor een continue verse luchtstroom zodra de temperatuur boven de 20 graden komt. Boven de 30 graden gaat ook een venevelaar aan voor extra verkoeling. De serrestal zorgt voor voldoende licht voor de koeien, waardoor zij volgens een natuurlijk dag- en nachtritme kunnen leven. De lampen in de stal gaan bijvoorbeeld altijd om 21.30 uur uit, bedtijd!

Écht vers

Zo van de boerderij

De melk is altijd supervers én van dichtbij. Na het melken wordt de melk binnen 24 uur verwerkt en verpakt in een mini-zuivelfabriek op het erf. Zo weet jij precies waar de melk vandaan komt en welke route de melk heeft afgelegd. Zelf proeven?

Vind een winkel in jouw buurt

Mijn Melk boerderij

Familie Oostdam