Verse melk

zo van boerin Yvonne

Midden in het Groene Hart, schuin boven Bodegraven, ligt de boerderij van boerin Yvonne en haar man Jorden. Voor het huis scharrelen wat kippen en konijnen, en achter op het erf staat een ruime en lichte serrestal voor de 135 koeien. Alle melk gaat naar de mini-zuivelfabriek op het erf en daarna in flessen gelijk door naar de supermarkt. Lekker vers dus.

'Er wonen hier zoveel mensen die melk drinken, waarom moet die dan zo ver weg?'

Tussen de koeien

OPGEGROEID

De boerderij is een echt familiebedrijf. In 2000 heeft Yvonne het stokje overgenomen van haar schoonouders. “Ik ben zelf opgegroeid op een melkveebedrijf bij Zwolle en ben helemaal gek van koeien. Op de Hogere Landbouw School in Dronten ontmoette ik Jorden en zo ben ik op deze mooie plek beland. Ik doe niets liever dan dit werk. Mijn oudste en jongste zoon zijn net zo enthousiast. Niels kon als kind uren naar trekkers kijken, en Erwin bemoeide zich toen hij 8 was al met het fokbeleid. Ze werken nu allebei volop mee op de boerderij en gaan die op termijn ook overnemen.”

Wat de koe

MAAR WIL

De vrijheid van de koeien staat centraal. Daarom kwam er in 2008 een melkrobot. “Hoe leuk ik het melken in de melkput ook vond, dit is veel beter. Nu kan iedere koe haar eigen ritme volgen. Ga ik naar binnen of naar buiten, wil ik eten, liggen of gemolken worden? Het kan allemaal. In de stal hebben we er sowieso alles aan gedaan om het comfortabel te maken voor de dames. Met diep ingestrooide ligboxen, een licht doorlatend dak en open muren. Koeien hebben het eigenlijk nooit koud, maar hebben wel snel last van hittestress. We hebben daarom een ventilatiesysteem dat boven de 20 graden lekker frisse lucht over de ruggen van de koeien blaast. En bij 30+ gaat ook een vernevelingsinstallatie aan. Alles voor de koe!”.

Kom het

MET EIGEN OGEN ZIEN

Yvonne laat graag aan mensen zien hoe het er echt aan toegaat op de boerderij. “Vroeger had iedereen wel een buurman, tante of achterneef op de boerderij. Dat is niet meer zo, en je ziet de afstand groeien. Het is jammer als mensen hun mening al klaar hebben zonder het zelf gezien te hebben. Wij weten dat we goed zijn voor de koeien, maar willen dat ook laten zien. Nu we meedoen aan Mijn Melk kunnen we ons verhaal weer zelf aan de consument vertellen.”

Rechtstreeks

NAAR DE MELKDRINKERS

Yvonne is een groot voorstander van voedsel dichtbij huis produceren. “Er wonen hier zoveel mensen die melk drinken, waarom zou de melk dan in de grote anonieme plas verdwijnen? Door Mijn Melk hebben we een kortere keten, maar liggen we wel gewoon in de supermarkt. We zijn te koop in het Groene Hart en alle grote steden daaromheen. Consumenten kiezen voor ons omdat ze willen weten waar hun voeding vandaan komt. En natuurlijk voor de smaak en versheid. Daarom verkopen we ook meer volle dan halfvolle melk. Daar is het minst mee gedaan: echt pure melk. We hebben al een paar keer een kaartje gekregen, omdat mensen de melk zo lekker vinden. Erg leuk!”

Vind een winkel in jouw buurt

Mijn Melk boerderij

Familie Oostdam