Verse melk

Zo van boerin Ineke

Iets boven Venlo – tegen de Duitse grens – ligt de boerderij van Ineke en haar man Mark.

Er is altijd veel te beleven op het erf, met 350 koeien, 3 rondrennende kinderen, een hond, 7 katten en opa Jan en oma Marleen die nog elke dag meewerken. Je ziet ook regelmatig schoolklassen die een rondleiding krijgen, of ouders met kinderen die een kijkje nemen bij de koeien. Iedereen is welkom!

“Wat voor ons heel gewoon is, is voor andere mensen heel bijzonder.”

Een kijkje

Tussen de koeien

Ineke vindt het belangrijk om de omgeving erbij te betrekken, want er is zoveel te zien en te leren op de boerderij. “We geven rondleidingen en presentaties, en in de stal is een uitkijkpunt waar iedereen altijd mag komen kijken. Soms zijn het super simpele dingen die bij mensen de ogen openen. Dat een koe pas melk geeft als ze een kalfje heeft gekregen bijvoorbeeld. En dat er in de winter geen gras groeit en de koeien daarom niet buiten lopen. Als meisje uit de stad dacht ik daar ook nooit over na. Wat voor mij inmiddels heel gewoon is, is voor andere mensen heel bijzonder.”

Precies

Wat de koe wil

Het is ook leuk om de melkrobot te laten zien aan mensen. “Een machine die de koeien melkt klinkt niet zo sexy. Maar als ze zien dat de koe nu zelf bepaalt wanneer ze gemolken wordt, dan zijn de meesten fan. We vinden het sowieso belangrijk dat de koeien vrijheid hebben. Bij ons kunnen ze daarom zelf kiezen wanneer ze naar buiten gaan. Veel mensen denken dat koeien altijd naar buiten willen, maar dat valt tegen hoor. Onze koeien gaan als ze willen en dat is vaak drie keer per dag een rondje. Tussendoor liggen ze het liefst binnen te luieren.”

Baas

Over eigen melk

Boer zijn is meer dan koeien melken, dat laat Ineke wel zien. Ze is erg ondernemend en ziet overal nieuwe kansen voor de boerderij. Bijvoorbeeld zelf zuivel maken. “We voelden in 2017 hoe afhankelijk we waren van de coöperaties toen zij opeens melk weigerden. Dat was een mooi moment om zelf te gaan zuivelen. We begonnen gewoon in onze eigen keuken en hebben net zo lang geëxperimenteerd tot we lekker dikke én gladde yoghurt hadden. Daarmee zijn we de boer op gegaan en zo is het balletje gaan rollen. Het is geweldig leuk hoeveel complimentjes we nog altijd krijgen over onze producten.”

Supervers

Naar de supermarkt

Waarom Ineke meedoet met Mijn Melk? “Onze zuivel is lokaal een grote naam en door Mijn Melk kunnen nog meer mensen onze producten kopen en proeven. We hebben nu een professionele mini-zuivelfabriek op het erf waarin we alles maken. De melk die in de nacht wordt verzameld gaat daar ’s ochtends in de fles en ’s middags naar de supermarkten. Supervers dus. Dat smaakt een stuk voller en lekkerder.”

Vind een winkel in jouw buurt

Mijn Melk boerderij

Boerderij Brosa