Verse melk

Zo van boer Guus

Boer Guus is al de zesde generatie van de familie Van Roessel die boert in het Brabantse Udenhout. Hij boert biologisch en heeft op alle manieren oog voor de omgeving. Hier lopen de koeien zoveel mogelijk in de wei, dartelen de reeën en hazen door het kruidenrijke grasland, groeien de orchideeën langs de sloten, lopen wandelaars over het erf en kom je kinderen tegen die een project voor school doen.

'Niet ik, maar de koeien zijn het belangrijkste van mijn boerderij.'

120 koeien en

ONTELBAAR VEEL BEESTJES

Vraag je Guus hoeveel dieren hij heeft, dan begint hij niet alleen over zijn 120 koeien, maar ook over alle bijen, wormpjes, reptielen en reeën die op zijn land wonen. “Biologisch boeren wordt vaak samengevat tot geen gif en geen kunstmest, maar het is zoveel meer: voer van dichtbij, maximale ruimte voor biodiversiteit, met respect omgaan met je relaties en dieren. Ik kijk echt anders naar landbouw dan gangbare boeren en heb oog voor het hele ecosysteem rondom mijn boerderij.”

Naar binnen of

NAAR BUITEN

Ook belangrijk bij biologisch boeren: dat je respectvol omgaat met je koeien. “Dat is natuurlijk een vaag begrip, maar ik zorg ervoor dat mijn koeien zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Door de melkrobot en het automatische hek kiezen de koeien zelf wanneer ze gemolken worden, en of ze binnen of buiten willen zijn. Veel vrijheid dus. Mijn koeien zijn het belangrijkste wat ik heb en daarom ben ik er altijd voor ze. Ik snap ook niet waarom ik zo groot op de fles moet staan, want het gaat om hen.”

Boerenkiel &

KANTOORPAK

Guus is zeker niet een typische boer die 24 uur per dag onder zijn koeien hangt. Naast zijn werk op de boerderij werkt hij fulltime bij een internationaal bedrijf. “In de ochtenden verzorg ik de koeien, maak ik de boxen schoon en geef ik de kalfjes te drinken. Daarna neem ik een douche, gaat het kantoorpak aan en begint het tweede deel van mijn dag. Mijn medewerker Dave runt dan de boerderij. Veel mensen begrijpen deze combinatie niet, maar ik vind het verschrikkelijk leuk. Het werk op de boerderij heeft een diepere betekenis voor me. Ik ben bezig om iets te maken en over te dragen voor een volgende generatie. Dat heeft voor mij veel meer waarde dan carrière maken bij een bedrijf.”

Daar staat

DE MELK VAN PAPA

Guus was de eerste boer die zijn melk ging verkopen via Mijn Melk. “Ik zeg altijd: ik heb de lekkerste melk van heel Nederland. Die wil ik mijn omgeving ook laten proeven, dus dan is het mooi dat het bij de supermarkten in de buurt ligt. Ik heb zelfs een keer gehad dat ik met mijn dochters in de Albert Heijn was en dat de oudste bij het melkvak riep: ‘Papa, daar staat jouw melk!’. Een man verderop keek argwanend naar mij in mijn overhemd, maar mijn dochter was zo overtuigend dat hij ‘t ging proberen. Dat was onwijs leuk.”

Vind een winkel in jouw buurt

Mijn melk boerderij

De Dobbelhoeve