Verse melk

Zo van boer Guus

Verse melk direct van boerderij De Dobbelhoeve in Udenhout. Daar woont boer Guus, samen met zijn koeien. Boer Guus heeft een diverse club met dames op zijn boerderij rondlopen. In totaal heeft hij ruim 100 koeien van 4 verschillende rassen. Om ze goed uit elkaar te halen hebben ze allen een eigen familienaam gekregen. Zo kennen we: Atje, Aukje, Kitty, Moevchen & Cootje. Een mooi inclusieve club dames, met ieder een eigen karakter!


‘Mijn melk verdwijnt niet meer in de anonieme plas’

In een geavanceerde mini-zuivelfabriek wordt de melk direct verwerkt en verpakt op het erf. ‘Voorheen verkocht ik mijn melk altijd per volle tank. Als boer had ik geen verantwoordelijkheid over waar de melk naartoe ging, maar ook de interactie met de consument was uit het zicht. Eigenlijk verkocht ik hiermee ook mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. De feedback van consumenten kwam niet meer bij mij als boer terecht. En dat wilde ik niet langer. In het oude systeem was de melk van mijn koeien net zoveel waard als die van iedere andere biologisch werkende boer. Met ‘Mijn Melk’ is dit anders. Mijn Melk verdwijnt niet meer in de anonieme plas. Nu kan ik me onderscheiden, kan ik mijn verhaal kwijt én word ik ervoor beloond.

Puur natuur

Lekkere biologische zuivel

Boer Guus gelooft in de kracht van de natuur en heeft er daarom voor gekozen om biologisch te boeren. “We gebruiken geen kunstmest of gif. Op de boerderij is er veel aandacht besteed aan een natuurlijke weide – met kruidenrijk gras, bloemenranden en bomen”.

Om biodiversiteit te bevorderen zorg ik voor een kruidenrijk grasland. Dit wordt 1 keer per jaar ingezaaid op zo’n 60 hectare land. Hiervoor gebruik ik een mengsel van verschillende grassoorten en kruiden, zoals; klavers, smalle weegbree en chicorei.

Natuurlijk

Kruidenrijk grasland

Waarom boer Guus kiest voor een kruidenrijk grasland:
1. Een kruidenrijk grasland is goed voer voor de koeien. Ze krijgen zo een gevarieerder rantsoen met meer vitaminen en mineralen. Volgens onderzoek wordt hierdoor de natuurlijke weerstand van koeien verhoogd en worden ze dus minder snel ziek.

2. Een kruidenrijk grasland zorgt voor meer biodiversiteit van planten en insecten.

3. Een kruidenrijk grasland is goed voor de grond. De bodem krijgt een betere bodemstructuur en diepere beworteling. Hierdoor wordt regenwater langer vastgehouden, wat helpt tegen droogte.

De dames

Natuurlijk gedrag

Op De Dobbelhoeve wordt ervoor gezorgd dat de dames niets tekortkomen. De koeien kunnen zoveel mogelijk hun eigen gedrag vertonen. Zo hebben ze, tijdens het weideseizoen, altijd toegang tot de weide en kunnen ze buiten lopen. De koeien hebben ten alle tijden toegang tot voer en schoon drinkwater. Naast vers gras krijgen de dames altijd 100% biologische voeding. De voeding komt altijd uit de EU en bij voorkeur nog dichterbij.

De volautomatische melkrobot geeft de dames de vrijheid om zelf te bepalen wanneer ze gemolken worden. Soms zit er een eigenwijze koe bij die al een tijdje niet is gemolken. Daarom loopt Guus altijd twee keer per dag even de weide in om te kijken bij de dames en zo nu en dan een duwtje in de rug te geven, maar gelukkig is dit zelden nodig.

Écht vers

Zo van de boerderij

De melk van De Dobbelhoeve is met veel zorg en aandacht gemaakt en komt direct van het boerenerf in Udenhout. "Mijn Melk is vaak al binnen een half uur verpakt. Kijk op de fles voor de datum waarop jouw melk verkregen is en proef het verschil met ‘gewone’ melk.” Melk met karakter. Voor echte melkliefhebbers!

Vind een winkel in jouw buurt

Mijn melk boerderij

De Dobbelhoeve