De eerste ter wereld

Verse biologische grasmelk

Boer Guus van De Dobbelhoeve lanceert de eerste verse grasmelk ter wereld! Verse biologische grasmelk direct van de boerderij in Udenhout. Deze melk komt van koeien die in het weideseizoen zowel buiten in de weide als binnen in de stal vers kruidenrijk gras gevoerd krijgen. Vers kruidenrijk gras is goed voor de koe, de natuur en voor jou!

“Mijn Melk is nu van grasgevoerde koeien, die dag en nacht, binnen en buiten vers gras gevoerd krijgen"
 • 1

  Goed voor de koe

  Het beste gras is vers gras! Vers gras bevat namelijk de meeste eiwitten en energie. En de koe vind het ook nog eens extra lekker. Vers gras bevat 10 tot 20% meer voedingswaarde dan kuilgras, doordat het geen conserveringsproces heeft doormaakt. Boer Guus kiest voor een kruidenrijk grasland. Dit zorgt voor een gevarieerd rantsoen voor de koeien met meer vitaminen en mineralen. Volgens onderzoek wordt hierdoor de natuurlijke weerstand van koeien verhoogd wat zorgt voor een goede gezondheid.

 • 2

  Goed voor de natuur

  Een goed verzorgd kruidenrijk grasland zorgt voor meer biodiversiteit van planten en insecten. Door de diversiteit aan grassen en kruiden worden er meer insecten aangetrokken die weer een belangrijke voedselbron vormen voor weidevogels. Door de diversiteit aan planten ontstaat er een betere bodemstructuur en diepere beworteling, hierdoor wordt de vitaliteit van de bodem versterkt. De grond wordt zo beter bestand tegen droge perioden of perioden van veel regenval.

 • 3

  Goed voor jou!

  Doordat de dames vers kruidenrijk gras gevoerd krijgen veranderd dit ook de samenstelling van de melk. Naast eiwit, vitamine B2, B12 en mineralen zoals calcium, fosfor en kalium, bevat melk van grasgevoerde koeien van nature een verhoogd gehalte aan gezonde omega-3 vetzuren. Boer Guus voegt hier zelf niks aan toe. Op de boerderij wordt de melk altijd binnen 24 uur na het melken van de koe verwerkt en verpakt. Dat is dus extra vers genieten!

Jaarlijks

Grasseizoen

Gras is de natuurlijke voedingsbron voor koeien. Gras groeit alleen niet het hele jaar door. Het groeiseizoen loopt van maart tot en met oktober. Voor het groeien van gras spelen een aantal factoren een belangrijke rol. Één daarvan is de bodemtemperatuur. Gras gaat pas groeien als de bodemtemperatuur minimaal tussen de 5°C en 8°C is. ’s Winters is het dus te koud voor gras om te groeien.

Heerlijk

Grasrantsoen

Het rantsoen van een koe varieert door het jaar heen. In de wintermaanden, als de koeien op stal staan, krijgen ze veelal een rantsoen gevoerd met onderandere kuilgras. Kuilgras is een gedroogde gras voorraad die tijdens het weideseizoen wordt aangelegd om in de winter, als er dus geen vers gras groeit, de koeien toch van een gezond rantsoen te voorzien. De voedsel voorraad wordt op de boerderij geconserveerd door het luchtdicht af te dekken met plastic. Door de werking van bacteriën daalt de pH in de kuil en zorgt zo voor een goede conservering.

Zodra de temperaturen in de lente weer stijgen en het gras voldoende heeft kunnen groeien, mogen de koeien weer naar buiten. Op De Dobbelhoeve krijgen de koeien tijdens het weideseizoen de hele dag door vers gras gevoerd. Dag en nacht, buiten in de weide en binnen in de stal.

Automatische

Grasrobot

Naast dat de koeien in de weide vers gras krijgen, wordt dit ook aan ze gevoerd in de stal. De aanlevering van dit verse gras gebeurt bij Boer Guus door de grasrobot op zijn boerderij. Deze grasrobot oogst vers gras, dag en nacht, en brengt het vervolgens direct naar de stal. Daar wordt het gras in kleine smaakvolle porties gevoerd aan de koeien. Zo eten de koeien dus 24/7 vers gras van eigen land.

Biologische

Grasmelk

Deze biologische grasmelk van De Dobbelhoeve is echt een seizoensproduct. De melk is enkel verkrijgbaar tijdens het weideseizoen als de koeien naar buiten mogen en vers gras grazen. "Vers gras is gezond voor de koeien en levert heerlijke melk op rijk aan belangrijke voedingsstoffen.” Dat is dus extra genieten!