Blog

Waarom zit Mijn Melk in een plastic fles?

Mijn Melk zit in een plastic fles, maar waarom eigenlijk? Vragen als ‘Waarom doen jullie niet aan glazen flessen?’ komen vaak voorbij. In dit blog leggen we je uit waarom de plastic RPET-fles de milieuvriendelijkste verpakking is voor Mijn Melk, hoe wij de keuze maakten tussen verschillende opties en wat jij kan doen met je lege melkfles of yoghurtpot. Daarnaast vertellen we je waarom er geen statiegeld op de plastic fles zit.

Mijn Melk zocht samen met het Kennis Instituut Duurzaam Verpakken (KIDV) naar de milieuvriendelijkste verpakking voor onze zuivelproducten. Het advies van KIDV bevestigde dat een plastic (PET) verpakking milieuvriendelijker is dan glas of een kartonnen drinkpak. Dit heeft drie redenen:

  1. Plastic is lichter om te transporteren. Hierdoor is er minder brandstof nodig voor het transport van PET-flessen in vergelijking tot glazen flessen. Daarnaast is glas breekbaarder tijdens transport dan plastic. Hierdoor is het risico op glas in je melk en voedselverspilling bij het breken van glazen flessen groter dan bij gebruik van PET-flessen.
  2. Het reinigen van melkflessen voor hergebruik vereist aanzienlijke hoeveelheden water, energie en schoonmaakmiddelen.
  3. Kartonnen drinkpakken hebben een gelamineerde plastic laag aan de binnenkant, waardoor scheiden voor de meeste afvalverwerkers onmogelijk is. De PET-fles daarentegen is eenvoudig te recyclen.

Eerste stappen naar verduurzaming

Mijn Melk heeft een aantal stappen gezet om duurzaam te verpakken. Zo hebben we onze aluminium dop vervangen door een 100% transparante HDPE dop, waardoor de fles nu volledig recyclebaar is. Daarnaast hebben we een dunnere fles met 25% minder plastic geïntroduceerd in juni 2021. In 2022 schakelden we over naar een 50% RPET-fles. Doordat de fles voor 50% uit gerecycled materiaal bestaat, creëren we een lagere impact op het milieu.

Waarom zit er geen statiegeld op onze melkfles?

Op dit moment vallen alleen de plastic flessen van frisdranken en water onder het statiegeldsysteem. Helaas vallen plastic flessen van zuivel en siropen momenteel buiten dit systeem. We hopen dat dit in de toekomst verandert. Statiegeld op plastic flessen draagt bij aan het verminderen van zwerfafval en milieuschade. Als je onze fles inlevert bij de PMD-afvalbak of bij het huishoudelijk afval voor nascheiding door de gemeente, zal deze op dezelfde duurzame wijze worden gerecycled als bij een statiegeldsysteem.