‘WE MAKEN ONZE BOERDERIJ KLAAR VOOR DE VOLGENDE GENERATIE’

Yvonne en Jorden Oostdam wonen samen met hun vier kinderen in Bodegraven. Hier runnen zij al meer dan twintig jaar een melkveebedrijf. Het motto van de boerenfamilie is ‘lang leve de koe’. De gezondheid van de koe staat centraal – ook als ze ouder wordt.

Voor de familie Oostdam is het een logische stap om zich aan te sluiten bij Mijn Melk en zo verse melk te leveren. De melk van de familie Oostdam is inmiddels landelijk verkrijgbaar via Picnic en vanaf juni 2020 ook bij lokale supermarkten, in de omgeving Bodegraven. ‘Doordat we de melk nu zelf verwerken – van koe tot fles – weten we precies waar de melk naartoe gaat. Zo halen we onze melk uit de anonimiteit. Met deze aanpak maken we onze boerderij klaar voor de nieuwe generatie boeren.’ Oudste zoon Niels staat al in de startblokken en pakt de dagelijkse leiding op zich in de geavanceerde minimelkfabriek.

'We willen mensen graag laten zien wat we doen op de boerderij, vertellen hoe onze melk geproduceerd wordt.'

De familie Oostdam ontvangt vaak mensen op de boerderij. Zij vertellen anderen graag over hun manier van boeren, hun waarden en hun liefde voor de koe. Op de boerderij is een mooie serrestal ingericht, met optimale leefomstandigheden voor de koeien. Als het weer het toelaat, mogen de koeien naar buiten.

Over de melk

Heerlijk verse zuivel

De koeien worden gemolken door twee melkrobots die dag en nacht beschikbaar zijn. De koeien bepalen dus zelf wanneer ze gemolken worden. Dat doen ze gemiddeld twee tot drie keer per dag.

Hierna kan de melk direct worden verwerkt. Op het erf heeft de familie een eigen kleine geavanceerde melkfabriek staan, waarin de melk meteen na verwerking verpakt wordt. De rijke smaak blijft zo optimaal gewaarborgd. Er is geen vermenging met melk van andere boerderijen of tussenkomst van een grote zuivelfabriek. Vanuit de boerderij gaat de melk direct naar de supermarkt.

De melk kan de dag na verwerking al bij jou op tafel staan. Deze loeiverse melk wil je vast zelf proeven. Vanaf nu in de lokale supermarkt (omgeving Bodegraven en 't Groene Hart) en online te bestellen bij Picnic.

De dames

Lang leve de koe

De familie heeft hart voor de 130 koeien die op de boerderij leven. De gezondheid van de koeien staat voorop, zodat ze zo lang mogelijk op de boerderij kunnen blijven. Daarvoor creëren ze optimale leefomstandigheden, in een grote serrestal. Als het weer het toelaat, mogen de koeien naar buiten.

‘Ons motto is lang leve de koe. We worden blij van gezonde koeien, met een goede melkproductie én een lang leven.’ Zo’n 25% van de koeien is ouder dan zeven jaar. Een melkrobot stelt hen in staat extra aandacht te geven aan de dames. De robot doet het werk, terwijl Yvonne meer tijd heeft om de individuele koe te monitoren.

Serrestal

De koeien staan in een ruime en lichte serrestal met allerlei voorzieningen, waaronder diepstrooiselboxen voor extra comfort. ‘Het is goed en belangrijk dat weidegang wordt gestimuleerd, maar evengoed brengen koeien veel tijd in de stal door. Zorgen voor mooie en gezonde koeien is meer dan een minimaal aantal uren in een weiland staan’, legt boerin Yvonne uit. ‘Het gaat om het totaalplaatje.’

Een echt familiebedrijf

Familie Oostdam, Bodegraven

De boerderij van de familie Oostdam ligt in Bodegraven, midden in het Groene Hart van de Randstad. Het is een echt familiebedrijf, waar Yvonne de boerderij leidt. Jorden en de kinderen werken met plezier mee als werk en school het toelaat.

Het gezin vindt het belangrijk om het werk op de boerderij te laten zien en mensen te vertellen hoe hun melk geproduceerd wordt.

Mijn Melk boerderij

Familie Oostdam